JSL Data

Go to content

Main menu:

Bearbetning av film
.
Digitalt media
Digitala filmer kan dels vara nyinspelat material eller redan överförd film från smalfilm eller video. Om du har digital film som innehåller överförd film och är 720x576(DVD) så är det bättra att du läser på sidan om Video. Det enda som skiljer sig är priserna på inläsning.

  Om det är överförd smalfilm på dina digitala filer 720x576) kan du läsa vad som gäller på sidan om Smalfilm, men med några skillnader. Färgkorrigering blir inte lika bra då den är beroende av upplösningen. När vi skannar smalfilm gör vi det i 1920x1080. Stabilisering och brusreducering blir heller inte bra beroende på den sämre upplösningen samt att filmen är konverterad till 25 bilder/sek. För att framförallt brusreduceringen ska fungera bra krävs unika bildrutor, och är det smalfilm du har är runt var tredje bildruta dubblerad. Däremot är det Prislista för digitlat media som du ska följa.  Är det film inspelad med digital kamera eller mobil kan vi bearbeta den för att den ska bli bättre, men arbetet är lite annorlunda jämfört med redigering av smalfilm och video. Vid redigering går vi inte igenom varje bildruta utan skrollar oss fram för att hitta sekvenser som ska klippas bort. Stabilisering blir svår då digital kameror ofta har inbyggd stabilisering och resultatet märks knappt eller kan ibland bli sämre.

  Däremot fungerar färgkorrigering på samma sätt som vid smalfilm och video. Brusreducering blir annorlunda då digitala filmer ofta har en upplösning över 1920x1080. Kör vi brusreducering på samma sätt som vid smalfilm och video kommer arbetet att ta alldeles för lång tid. Därför sätter vi ner parametrarna för att det ska bli hanterbart. Vill du ändå att vi ska brusreducera full ut får du höra av dig så vi får diskutera priset.

Redigering/klippning
 Vid redigering klipper vi bort scener som inte har någon betydelse. Vi kanske har glömt stänga av kameran eller så har vi filmat något som inte var meningen. Kanske är det alldeles för ljust eller mörkt för att de ska gå att se vad det är. Många gånger har vi filmat korta scener och vid redigering sätter vi ihop dem till en enda film.

  Digital film skiljer sig avsevärt från smalfilm och video. Skador som kan ha uppkommit på dessa format finns inte. Det gör att vi inte letar efter enstaka bildrutor som måste korrigeras eller klippas bort. Det som återstår är att klippa bort klipp som förstör filmen samt skarva ihop det som är kvar. När vi filmar digitalt sparas varje avsnitt som en separat fil till skillnad från smalfilm och video.Färgkorrigering
 Vid färgkorrigering ser vi till att vi får en bra svärta samt en bra vitbalans. Därefter korrigerar vi felaktiga färgnyanser. Det sista vi gör är att åtgärda färgmättnad samt kontrast. Allt för att filmen ska bli så bra som möjligt. Desto högre upplösning på filmen desto bättre resultat.Vill du veta mer om färgkorrigering kan du tita på Färgkorrigering av smalfilm eller Färgkorrigering av video. Grundprincipen är densamma.

Brusreducering
 Brus förekommer i alla filmer, även i professionella. Med ett speciellt program reducerar vi bruset så filmen blir bättre. Om den digitala filmen har högre upplösning än 1920x1080 minskar vi parametrarna. När vi arbetar med smalfilm och video jämför vi 5 bildrutor åt båda riktningarna för att få bästa resultat. Vi minskar helt enkelt antalet bildrutor som jämförs beroende på upplösningen. Annars tar bearbetningen alldeles för lång tid. Vill du ändå ha det bästa av det bästa kan du höra av dig så får vi diskutera hur vi ska gå vidare.

För att få reda på mer kan du med fördel läsa vad som står om Brusreducering av smalfilm. Grundprincipen är densamma.

Efter att dina filmer är färdigredigerade är det dags att föra över dem till ett digitalt media. Det vanligaste är DVD men du kan även få dem överförda till ett USB-minne eller extern hårddisk. Du bestämmer dig för vilket format och vilken upplösning du vill ha. För mer information se: Överföring till digitalt media.

Vi erbjuder även olika slags effekter för att höja upplevelsen av dina filmer som övergångar, inlagda texter m.m. Varför inte se vilka effekter vi kan erbjuda.

Innan du överlämnar dina filmer till oss är det flera saker  du  bör tänka på för att få ut så mycket av dina videofilmer som möjligt. För mer information se: Att tänka på.

Vi lämnar även 10 dagars garanti på våra tjänster och vad det innebär hittar du på garanti.

För våra priser och villkor se: Prislista för digitalt media och leveransvillkor.

Är det något du undrar över så tveka inte att kontakta oss antingen via mail eller telefon.
Back to content | Back to main menu