Mer om brusreducering av Video - JSL Data

Go to content

Main menu:_
Mer om brusreducering av videofilm

 Alla filmer innehåller en viss mängd brus. Det spelar ingen roll om det är smalfilm, video, negativ eller dia. Även helt nyinspelade filmer för kommersiellt bruk innehåller brus. Mängden brus kan variera beroende på vilken sorts film som använts, hur bra kameran har varit samt hur filmerna har förvarats. Vi har märkt att Video8 och Hi8 innehåller mer brus än vanliga VHS, men brus finns överallt. Det är bara frågan om hur mycket.

  Vad är då brus? Om vi förenklar det hela kan vi säga att det är enstaka färgpixlar som skiljer sig helt från omgivningen. I ett område som är mycket mörkt kan det finnas mängder med små färgpixlar i rött, blått, gult m.m. Ibland skiljer de sig markant i intensitet från omgivningen, andra gånger är skillnaden mindre märkbar

Om man ser filmen på TV kan det upplevas som ett mycket fint snöfall. Ju större bilden är desto mer brus kommer att synas.

  Framförallt syns brus i regioner med enhetliga färger. Kanske en blå himmel, vatten, en slät vägg eller en närbild av ett ansikte. Om det rör sig om en scen med ett lövträd på lite längre avstånd kan bruset till synes försvinna bland alla detaljer, men förstorar vi bilden tillräckligt mycket så ser vi att bruset förekommer överallt. Om vi har en genuin svärta samt en bra vitbalans (vilket vi försöker åstadkomma med färgkorrigering) så syns bruset mindre i dessa områden.

  Vi använder oss av ett av marknadens bästa program för brusreducering men det är hela tiden en utvecklingsprocess. Vi har täta kontakter med företaget för att utveckla deras program till nya nivåer. Hur fungerar det egentligen när vi minskar bruset? För er som har arbetat med Photoshop vet att det går att ta bort objekt från en bild. Med ett verktyg markerar vi ett objekt och kan se hur det magiskt försvinner från bilden. Är det mindre objekt vi tar bort så brukar resultatet bli mycket bra. När det gäller vårt program för att ta bort brus i en film fungerar det lite annorlunda.

  Nu är det viktigt att alla bildrutor är unika. Sedan jämförs en aktuell bildruta med 5 föregående och 5 kommande bildrutor. Här jämförs varenda pixel med sin omgivning för att se hur den ska behandlas. Det vi gör manuellt är att markera ett litet område på en bildruta där vi vet att bruset är jämt fördelat. Sedan går

processen automatiskt. Vi kan öka eller minska hur hårt programmet ska bearbeta bruset samt var bruset i det aktuella fallet ligger. Högfrekvent eller lågfrekvent, är det luminans brus eller chroma. Finns bruset mest i någon färg?

  Som så mycket annat är det en balansfråga. Desto hårdare vi bearbetar bruset desto mer plastig kan filmen se ut. Detaljer kan minska och andra effekter han uppstå. Till viss del kan vi öka skärpan senare men tyvärr kan även bruset återkomma. Målet är alltid att åstadkomma en så behagful filmupplevelse som möjligt.

Back to content | Back to main menu