Mer om DIA - JSL Data

Go to content

Main menu:

_
Mer om inskanning av DIA
   Det spelar ingen roll om dina DIA finns i en kassett eller om de är lösa. Det är samma pris som gäller oavsett. Se bara till att vi vet i vilken ordning du vill att de ska läsas in. Om du endast vill ha några enstaka DIA i en kassett vill vi att du plockar ur dem för att undvika misstag och markera i vilken ordning du vill få dem inskannade. Har du flera kassetter gäller samma sak, markera i vilken ordning du vill få dem inlästa så skapar vi bilder med unika namn under respektive kassett.
  
   DIA som legat undanstoppade några år brukar ha en hel del fett och damm på ytan. I många fall kan själva DIA-bilden vara smutsig så det hjälper inte att rengöra eventuellt glas. Antigen rengör du dina DIA-bilder själv eller så kan vi göra det åt dig. Vi kan även plocka ut bilden ur ramarna innan vi skannar in dem, men vi kan inte garantera att vi kan sätta ihop dem. Det beror helt på hur ramarna ser ut. Men det bästa resultatet blir när de inte sitter i en ram med täckglas.

   Vid inskanningen gör vi enkla justeringar av bilden men vi kan inte korrigera allt. Programvaran som används vid inskanning har sina begränsningar. Det är när vi bearbetar dina DIA i Photoshop som vi kan korrigera bilden fullständigt. När väl dina DIA är digitaliserade kan du äntligen göra dig av med dem.

  Vid inskanning kan bilder från samma serie (motiv) korrigeras lite olika, helt beroende på hur programvaran tolkar bilden. Ett DIA kan få en något gulaktig ton medan ett annat från samma serie korrigeras på ett annat sätt. Programvaran vi använder försöker alltid att återge bilden så naturtroget som möjligt, men det är först när vi bearbetar dina bilder manuellt som vi kan se till att dina DIA blir så bra som möjligt.   

   Om du vill kan du be oss förbättra vissa utvalda bilder efteråt. Vi skannar in samtliga DIA sedan kan du i lugn och ro bestämma dig för vilka du vill att vi ska bearbeta. Säg bara till när vi skannar dem första gången så behåller vi dina digitala bilder under några veckor. Annars tillkommer avgift för att skanna in dem igen.

   Du kan få bilderna i vilket format du vill, det är samma pris oavsett. Se bara till att de fungerar där du ska visa dem. Det vanligaste formatet är JPEG som alltid fungerar oavsett om du visar dem direkt på TV:n eller annan kringutrustning. TIFF ger kanske något bättre kvalitét men för ett otränat öga märks ingen större skillnad. DIA-bilder skannas normalt in med 4800dpi.
Back to content | Back to main menu