Mer om inskanning - JSL Data

Go to content

Main menu:_
Mer om inskanning av smalfilm

    Vi klarar av samtliga 16mm och 8mm format oavsett om de innehåller ljud eller inte, om det är svartvit- eller färgfilm, positiv eller negativ. Om du har en ljudfilm så överförs ljudspåret separat då det inte går att redigera på samma sätt som själva filmen. Örat är betydligt känsligare än ögat. Om vi skulle klippa bort några rutor i film med ljud hörs det direkt medan ögat inte lägger märke till det.

    Innan vi skannar in era filmer rengör vi dem noggrant manuellt 2 gånger och vi använder naturligtvis endast godkända rengöringsvätskor. Smalfilmer har ofta under många år varit undanstoppade i en kartong eller någon annanstans och samlat på sig en hel del damm och andra partiklar. En del av smutsen har tyvärr etsat sig fast i själva filmen och går inte att få bort vid rengöring, men mycket av det går att åtgärda med digital bearbetning. Vid rengöring upptäcker vi även dåliga skarvar som vi åtgärdar och om det saknas ledare i början av filmen.

    När vi skannar in filmer kan vi välja mellan inläsning 1:1 eller 17 bilder/sek. Vad är det för skillnad? I Sverige använder vi oss av PAL vilket är 25 bilder/sek, det betyder att alla videoband, DVD eller annat media visar filmer med den hastigheten. Vid smalfilm är det en lägre hastighet, runt 16-18 bilder/sek. När en sådan film visas på en TV så kommer den att gå snabbare, ett fenomen som syntes när SVT förr i tiden visade gamla Chaplin filmer. För att inte ändra hastigheten på det som är filmat konverteras smalfilmen till 25 bilder/sek. Det innebär att vissa bildrutor blir dubblerade.

    Vill du ha dina filmer överförda direkt till en DVD eller annat digitalt media skannar vi in i formatet 17 bilder/sek som sedan automatiskt konverteras till 25 bilder/sek. Ska vi däremot redigera dina filmer måste varje bildruta vara unik. V skannar in filmen i 1:1 ochkonverterar den först när all redigering är färdig. Det här är speciellt viktigt vid brusreducering samt att ta bort smuts som inte går att få bort vid rengöring av själva filmen.

   Det spelar ingen roll om perforeringen är sliten på dina filmer då den skannas in optiskt. Det gör att den aldrig stannar utan läses in med jämn hastighet till dess slut. Tyvärr kan vissa bildrutor hoppa emellanåt om perforeringen är skadad över flera bildrutor, men det klipper vi enkelt bort när vi redigerar dina filmer.

   Innan vi börjar skanna filmen går vi igenom den för att hitta den maximala inställningen för vår skanner. Det vi korrigerar vid inläsning är kontrast och exponering. Vi ändrar inga färger då vi vill ha originalfärgerna om vi ska bearbeta dina filmer. Färgkorrigering görs rent digitalt efteråt med marknadens i särklass mest professionella mjukvara. Har du valt redigering/klippning så skannar vi om kraftigt underexponerade scener genom ett speciellt prisma som ger en bättre genomlysning av filmen.

  Filmen skannas in i full HD, 1920x1080. Det här är viktigt då det blir bättre resultat när vi redigerar din film. Speciellt färgkorrigering och brusreducering blir bättre med högre upplösning. Vill du ha din film till USB eller extern hårddisk rekommenderar vi en upplösning av 1280x720 då du sparar 55% i storlek på dina filer. Du kommer knappt att märka skillnaden på din TV. Vill du däremot ha dina filmer på DVD blir upplösningen endast 720x576. En del av våra kunder vill ha sina filmer både på USB samt DVD.

  Alla 8mm filmer är i formatet 4:3 medan dagens TV-apparater oftast är 16:9. Om du skulle få dina filmer i formatet 4:3 kommer du att se en kraftig svart kant på båda sidor av bilden. Efter inskanning konverterar vi alltid filmen till 16:9.

   Inskanningen är det enklaste i det vi kan erbjuda. En 3 minuters film tar runt 7 minuter att läsa in. Men det är nu det egentliga arbetet börjar. 3 minuter film förvandlas snabbt till någon timme eller mer. Vi vill se till att din filmupplevelse blir något utöver det vanliga. Så läs vidare om de olika arbeten vi erbjuder och titta gärna på våra exempel som visar hur bra vi kan göra dina filmer.


Back to content | Back to main menu