Mer om Övergångar - JSL Data

Go to content

Main menu:

_
Mer om Övergångar
   Övergångar är ett sätt att sammanfoga scener som hänger ihop och särskilja andra. Det gör att filmen får ett högre tempo och ser mer professionell ut. Den vanligaste övergången när scener hör ihop är helt enkelt att de får överlappa varandra, och om det är olika scener ser vi till att tona ut innan vi tonar in den nya. Det finns otaliga sorters övergångar att välja på för att hålla ihop scener eller särskilja dem, det enda man ska tänka på är att använda dem med måtta. Övergångarna ska inte ta över filmen, de ska enbart se till att upplevelsen blir bättre.

   Övergångar används gärna där vi infogar text mot en neutral bakgrund. Istället för att texten dyker upp som en blixt från klar himmel ser vi till att eventuellt tona ut filmen innan texten visas. Vi kan även dra in texten från sidan för att skapa mer dynamik i filmen eller låta texten tona in i nästkommande scen. Små saker ger ofta större resultat än vad vi kan föreställa oss.

  I kombination med Texter kan vi lägga in separata scener som beskriver vad som ska hända. Det kan vara en stillbild från nästkommande scen eller något av de fotomontage vi kan erbjuda. Är det ett barnkalas som ska visas kan vi lägga in ett passande montage med beskrivande text där vi gör en mjuk övergång. Naturligtvis kan vi även lägga in ljud eller bakgrundsmusik också.

  Slutresultatet blir en mer levande film. Lägger vi in Texter och Övergångar på några ställen i din film kommer den att bli mer "professionell". Ju längre film som visas desto bättre kommer resultatet att bli. Rör det sig endast om ett par minuters film räcker det med en beskrivande text.


Back to content | Back to main menu