Mer om redigering - JSL Data

Go to content

Main menu:

_
Mer om redigering/klippning av smalfilm

    Redigering är grunden för att skapa ett bra slutresultat. Det ingår en viss redigering i grundpriset. Vi klipper bort material i början och slutet av filmen, men ingenting däremellan. Redigering/klippning är det arbete som är mest omfattande då det sker helt manuellt, men samtidigt är det kanske det viktigaste för att skapa ett bra slutresultat.

    När vi redigerar går vi igenom hela filmen bildruta för bildruta. Här upptäcker vi scener som behöver korrigeras eller helt enkelt klippas bort. Det kan vara bildrutor som är förstörda av olika anledningar, kanske har filmen hoppat till, filmen har någon gång fastnat och bränt hål på en bildruta eller någon annan påverkan som inte går att korrigera.

    Filmen delas även upp i scener och vi för anteckningar om deras innehåll som underlag för vidare bearbetning. Finner vi scener som är kraftigt underexponerade skannas dessa om med ett speciellt prisma som genomlyser filmen bättre. Vidare så delas filmen upp beroende på hur mycket den ska stabiliseras. Vissa scener kan behöva kraftigare stabilisering medan andra kanske inte går att stabilisera alls då slutresultatet skulle bli sämre. Det gäller speciellt när man har filmat med mycket snabba svepningar.

    Det finns en hel del vi kan klippa bort i filmen. Det vanligaste fenomenet uppkommer varje gång vid scenbyte. När kameran sätts på blir den första bildrutan oftast mycket ljusstark och sedan följer 1-3 bildrutor som är antingen något ljusare eller mörkare än resten av filmklippet. Eftersom filmen skannas in bild för bild är den inte anpassad efter vårt TV-system. Smalfilm spelades in med en ungefärlig hastighet av 17 bild/sek medan vi i Sverige använder oss av 25 bild/sek idag. Det gör att den inskannade filmen  slutligen  måste  konverteras  och  då kommer en del bildrutor att dubbleras. Det gör att dessa ljusare bildrutor i värsta fall kan öka till 2-5 st.

   När dessa ljusare bildrutor spelas upp upplevs de som fotoblixtar och fenomenet blir extra tydligt där flera kortare filmsekvenser avlöser varandra. Vidare brukar kameran alltid röra sig i en nedåtgående eller uppåtgående rörelse vid en scens avslut, det är något de flesta gör omedvetet när de slutar filma. Alla dessa bildrutor klipps bort och resultatet blir en mycket mjukare film. Även äkta fotoblixtar kan vi klippa bort för att skapa en mer behaglig upplevelse.

Ibland dyker det upp saker vi filmat av misstag. Vi kanske glömde stänga av kameran eller
missade att linsskyddet var på. Eftersom smalfilm var dyr var det vanligt med många korta scener och en del är alldeles för korta för att finnas kvar. Kanske något är alldeles för ljust eller mörkt för att det ska kunna åtgärdas. Allt detta redigerar vi helt enkelt bort.

I redigering ingår även att vi kan flytta om dina filmklipp hur du vill. Det är inte ovanligt att filmerna ligger i felaktig kronologisk ordning. Det är relativt vanligt när ett flertal filmer blivit i hopskarvade till en längre film.

   Redigering/klippning är grunden i all filmbearbetning. Övriga arbeten vi utför är beroende av att filmen först redigeras, speciellt stabilisering och brusreducering.

Back to content | Back to main menu