Mer om stabilisering - JSL Data

Go to content

Main menu:

_

Mer om stabilisering

   8mm kamerorna hade inga möjligheter att korrigera för skakiga bilder. Även om vi har filmat ett statiskt motiv var det svårt att hålla händerna stilla. Om vi filmat när vi suttit i ett fordon av något slag eller svept med kameran syns det ännu tydligare, och har vi rört på oss samtidigt blir filmen ofta jobbig att se på.

   Med stabilisering kan vi åtgärda det mesta. En del scener blir helt stilla, andra blir acceptabla, men för att stabilisering ska fungera korrekt måste filmen ha redigerats innan. Hoppande bildrutor måste ha klippts bort liksom förstörda, annars kommer det att påverka resultatet när filmen stabiliseras. Vid redigering avgör vi hur mycket varje scen behöver stabiliseras (med en scen menar vi från kameran har sätts på tills den stängts av).

  Vi har 3 grader av stabilisering: normal, extra och kraftig. Vissa scener kanske inte stabiliseras överhuvudtaget då det är för snabba kamerasvepningar eller för skakigt. Scener med samma krav på stabilisering sätts ihop vilket kan medför att en 3 minuters film kan bestå av allt från 1 enda långt klipp till kanske 30-40 olika. Det beror på att scenerna måste komma i kronologisk ordning.

   Vi stabiliserar filmen med ett speciellt program som i samma scen jämför varje bildruta för att sedan räkna ut hur bilden ska röra sig för att skapa en så behaglig rörelse som möjligt. Det innebär att filmen zoomas in en del annars skulle vi se svarta fält hoppa ut och in vid kanterna. Emellanåt kan kameran hoppa till och det beror på att programmet försöker skapa en så mjuk rörelse som möjligt men att det är alltför stor skillnad på de 2 bildrutorna.

    Själva programmet som används för stabilisering kräver inte mycket manuellt arbete, det mesta är redan utfört vid redigeringen/klippningen. Där emot tar beräkningarna mycket lång tid. En 3 minuters film kan ta allt från 30 till 45 minuter innan den är färdig.

Back to content | Back to main menu