- JSL Data

Go to content

Main menu:

Efterbearbetning
-
Effekter

   Det största arbetet lägger vi ner på inläsning samt bearbetning av din film och det är även här större delen av kostnaden ligger. Effekter är enklare att lägga in även om det kräver en hel del arbete för att vi ska nå resultatet vi eftersträvar.

    En förklarande text, en övergång på rätt ställe eller kanske inlagd musik kan göra underverk. Är det första intrycket bra kommer filmen att upplevas mer positivt. Kostnaden för effekter är liten jämfört med inläsning och bearbetning så varför inte se hur det kan se ut?

  Effekter går att lägga till efteråt. Du kan i lugn och ro sitta hemma och gå igenom dina filmer och bestämma dig för hur du vill att vi ska göra. Den enda kostnaden som tillkommer förutom effekterna är överföring till digitalt media.


   Att se till att det mesta av filmen blir inläst ser vi som naturligt, även om det innebär en hel del scener av mindre innehållsrikt material. Men varför inte göra en förkortad version av din film där vi klipper ner den och lägger in effekter. Har du redan beställt redigering av oss kostar det inget extra om vi klipper lite till. Du får en extra film där du endast betalar för effekterna samt för det digitala mediet.

    Särskilt videofilmer har en tendens att bli långdragna. Vi kanske har filmat 60 minuter från vår semester men det kan vara tröttsamt att se på en film som är så lång och utspelar sig i samma miljö. Då kan vi klippa ner den till en lagom längd. Du har fortfarande originalfilmen på ett annat digitalt media men en förkortade och förbättrad version som vi garanterar är den du kommer att plocka fram för att se på.

Menyer
   Menyer kan du bara ha om du för över dina filmer till en DVD och de har endast en uppgift. Det är härifrån vi startar vår film och det är här vi kan hoppa till just de filmscener vi vill se om de finns upplagda. Finns ingen Meny kommer filmen att börja direkt och det går endast att snabbspola för att förflytta sig framåt eller bakåt.

    Om du för över dina filmer till en DVD ingår en standardmeny med kapitelindelning och valfria rubriker. Men du har möjlighet att skapa en egen meny. Det går att ta en stillbild från din film eller ett rörligt filmklipp.

  En trevlig meny gör en hel del för filmupplevelsen. Det är betydligt roligare att visa  sin film för andra  med  en trevlig  meny.  Eventuell extrakostnad gäller bara för en original-DVD, ska du ha kopior kostar det inget extra för en specialmeny.


(Exempel på Menyer)

För mer information om Menyer se: Menyer

Texter
   Texter är ett enkelt sätt att skapa lite mer intresse för filmen som visas. Det vanligaste är att de läggs in för att beskriva vad vi kommer att få se. Det kanske är en plats, ett speciellt datum, en eller flera personer. Med texter inlagda blir filmen mer dynamisk.

    Oftast visas texterna på svart bakgrund men varianterna är nästan oändliga. Storlek, typsnitt och färg kan ändras på en mängd olika sätt. Hur texten visas kan vi också styra. Förutom själva texterna kan vi även lägga till videoeffekter för att höja upplevelsen. Vi kanske använder oss av en stillbild från filmen vi ser, kanske rentav från  det avsnitt vi  ska få  se.

   När vi använder oss av texter har det två syften, dels för att höja upplevelsen men även för att andra åskådare ska förstå vad det är de ser. Många gånger visas personer som "vi" vet vilka de är men inte andra. Då är det bra att visa en text.


(Exempel på Texter)

För mer information om Texter se: Texter

Övergångar
     Övergångar är ett sätt att sammanfoga scener som hänger ihop och särskilja andra. Det gör att filmen får ett högre tempo och ser mer professionell ut. Den vanligaste övergången när scenerna hör ihop är helt enkelt att de får överlappa varandra och om det är olika scener ser vi till att tona ut innan vi tonar in den nya. Det finns otaliga sorters övergångar att välja på för att hålla ihop scener eller särskilja dem, det enda man ska tänka på är att använda dem med måtta. Övergångarna ska inte ta över filmen, de ska enbart se till att upplevelsen blir bättre.


(Exempel på övergångar)

För mer information om Övergångar se: Övergångar

Voice-Over
Voice-Over är kanske en av de mest intressanta effekterna. Det är helt enkelt en berättarröst eller annat ljud som läggs till klippet. Om det finns musik eller ljud tonas det ner något för att det pålagda ljudet ska  höras ordentligt. Voice-Over kan vara ett helt nyinspelat ljud eller från ett gammalt rullband.

  Det spelar ingen roll om det är en smalfilm, video eller ett foto, Voice-Over förvandlar det du ser på till något utöver det vanliga. Istället för en text blir en berättarröst betydligt mer personlig.


(Exempel på Voice-Over)

För mer information om Voice-Over se: Voice-Over

Teman
  Teman är ett sätt att skapa en helhet. När vi skapar ett tema blandar vi allt från filmklipp, fotografier, ljud och musik. Det kan röra sig om ett jubileum av något slag, ett silverbröllop eller ett 50-års kalas Det kanske är en resa någonstans, konfirmation eller något annat. Kanske det är något vi vill ge bort som present, eller det kan vara något vi vill ska ”rulla” i bakgrunden när man har gäster.
 
  När vi skapar ett tema är det omöjligt att säga hur lång tid det ska ta innan vi har diskuterat dina önskemål. Vi kommer helt enkelt överens om ett pris som inkluderar inläsning av allt material som behövs, redigering och bearbetning till en färdig film.


(Exempel på Tema)

För mer information om Tema se: Teman

Bakgrundsmusik
Bakgrundsmusik är ett annat sätt att förbättra upplevelse av det man ser. Det passar utmärkt till en film utan ljud eller till stillbilder, men fungerar även till flimer med inspelat ljud. Då läggs det i bakgrunden. Vi kan erbjuda stämningsfull akustisk musik av Joel Hunger men vi kan även lägga in annan musik om vi får originalen av dig.

  Men förutom bakgrundsmusik kan vi lägga in andra effekter för att göra upplevelsen bättre. I en gammal smalfilm kan vi lägga in ett hederligt projektorljud, men vi kan även lägga in andra bakgrundsljud. Vi har mängder med olika klipp som ljudet av vågor, bilar och mycket annat som vi kan lägga in på vissa ställen.


(Exempel på bakgrundsljud)

För mer information om Bakgrundsmusik se: Bakgrundsmusik


-

Back to content | Back to main menu